Нападение срещу японския премиер: какво се знае за атентата в пристанището

Нападение срещу японския премиер: какво се знае за атентата в пристанището Снимка: tj.sputniknews.ru

Близо до мястото на изявлението на премиера на Япония Кисида избухна експлозия. Какво се знае за взрива, кой е пострадал при експлозията, какво се е взривило в пристанището и кой е виновен за това?

Какво се случи в Япония

На 15 април стана известно, че около 11: 30 ч. местно време в пристанището на град Вакаяма е избухнал взрив, съобщава телеканалът NHK.

Планирано е в пристанището да се проведе публично изказване на министър-председателя на Япония Фумио Кисида. Той е огледал рибарското пристанище Сайгасаки, а след това според плана е трябвало да направи публичното изявление. При приближаването му към мястото на мероприятиет, млад мъж хвърля в негова посока цилиндричен предмет, а след няколко секунди се раздава взрив.

По-късно Фумио Кисида се извини на местните жители за безпокойството, което предизвика експлозията.

Видео от мястото на взрива в пристанището Вакаяма

Последствията от експлозията в пристанището на град Вакаяма попаднаха на видео.

Има ли пострадали при взрива

Известно е, че министър-председателят е бил  евакуиран от пристанището в главното здание на полицейското управление. Той не е пострадал при взрива и към момента е напуснал полицейското управление.

Известно е също, че няма пострадали хора в резултат на произшествието.

Какво избухна в пристанището на град Вакаяма

Към момента няма потвърдена информация какво точно е избухнало в пристанището. Предварително се съобщава за предмет, подобен на димна бомба. Известно е, че мъжът, отговорен за експлозията е на 24 години и вече е арестуван.

Убийството на Шиндзо Абе

Фумио Кисида не е първият министър-председател, върху когото е извършено покушение. На 8 юли 2022 г. беше извършено убийството на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе. По време на предизборен митинг бивш моряк от японските сили за самоотбрана го застреля с пушка. Шиндзо Абе бе откаран в болница, при което по пътя претърпя сърдечен арест. Въпреки помощта, която му оказаха лекарите, Шиндзо Абе почина в медицинско заведение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: