Дъщерята на идеолога на „руския свят” стана жертва на кола-бомба (обновена)

Дъщерята на идеолога на „руския свят” стана жертва на кола-бомба (обновена) Снимка: theins.ru

Автомобилът, шофиран от Даря Дугина, дъщеря на близкия до Владимир Путин политолог, националист и философ Александър Дугин, се взриви в събота вечерта в покрайнините на Москва.

Тя е пътувала с баща си, на връщане от местния фестивал "Традиция", но малко преди катастрофата той се е преместил в друга кола, а 29-годишната Даря е продължила с първата. Автомобилът ѝ е избухнал близо до село Велики Вязоми и Дугина е починала на място, съобщи Daily Mail, позовавайки се на руски източници. 

Следствените работници са установили, че в колата Toyota Land Cruiser е било поставено взривно устройство с еквивалент на 400 г тротил. Според информация на РИА „Новости”, обект на атаката е бил самият Дугин. 

По първоначални данни, самият фестивал, посетен от Дугин и дъщеря му, е бил добре охраняван, но колите им са били паркирани на близък неохраняем паркинг, чието видеонаблюдение не е работело от две седмици. Взривът е задействан от нерегистриран мобилен телефон, вероятно от кола, която е следила автомобила на Дугина, съобщи ТАСС.

Лидерът на проруската Донецка народна република побърза да обяви случая за „атака, планирана от терористи на украинския режим".

„Украйна разбира се, няма нищо общо със смъртта на Даря Дугина”, заяви съветникът на украинския президент Михаил Подоляк, цитиран от УНИАН, „защото ние не сме престъпна и още по-малко терористична държава като Руската федерация“.

Според Подоляк убийството на Дугина е част от борбата за власт и влияние между различни политически групи и формирования в Русия. Същевременно той предположи, че руските власти ще използват смъртта на Дугина, за да увеличат "идеологическия информационен натиск" върху обществото.

Следственият комитет на Руската федерация е образувал наказателно дело, обявявайки катастрофата за "убийство, извършено по обществено опасен начин". По мнение на следствените експерти, покушението носи всички белези на поръчково убийство.

Даря Дугина е завършила философия в Московския държавен университет, където е смятана за една от най-талантливите студентки. Специализирала е в Бордо, Франция. Като студентка се е увличала от електронна музика, а след дипломирането си се занимавала с журналистика и политология. В последните няколко години Даря Дугина е била близък сътрудник на баща си.

 Висши руски политици и руската общественост настояват за най-щателно разследване и наказание на "физическите и морални" извършители. 

Междувременно бившият депутат от Държавната дума Иля Пономарев зяяви в Telegram, че зад взрива стоят активисти на руската Националната републиканска армия.

ФСБ обаче съобщи, че е разкрила извършителите - украинските спецслужби, чрез украинска гражданка, присъствала с 12-годишната си дъщеря на фестивала. Според съобщението на ФСБ двете вече са в Естония.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: