Украинската „Нафтогаз” обяви неизпълнение на дълговите си задължения

Украинската „Нафтогаз” обяви неизпълнение на дълговите си задължения Снимка: thenewsdept.com

В съобщение на държавната петролна и газова компания се казва, че групата не е успяла да се споразумее с кредиторите за преструктуриране на плащанията по време на гратисния период, който изтече на 26 юли.

До тази дата компанията трябваше да изплати $ 335 милиона по емисия облигации с падеж през 2022 г. и € 45 милиона лихви по емисия с падеж през 2024 г. Неплатежоспособността обаче не е резултат от липса на средства, тъй като необходимия финансов резурс е наличен в баланса на компанията, но правителствената комисия забрани плащанията по облигациите, за да се осигури по непрекъсната работа на компанията през зимния период.

„По този начин правителството не изпълни задълженията си по еврооблигациите на „Нафтогаз“, се казва в изявление на компанията, цитирано от „Ukrainska pravda”.

От компанията отбелязват, че с тази стъпка са загубили достъп до чуждестранните капиталови пазари, което уронва репутацията както на „Нафтогаз”, така и на украинското правителство. Смята се също, че решението на властите може да предизвика недоволство сред чуждестранните кредитори, които вече са се съгласили да преструктурират държавния дълг на Украйна.

В момента „Нафтогаз” има три емисии облигации: първата част (за $ 335 милиона при 7,375% доходност) трябваше да бъде изплатена на 18 юли 2022 г. Другите две емисии (за € 600 милиона при доходност 7,125% и $ 500 с доходност от 7,625%) следва да се изплатят съответно за 5 и 7 години. Нефтогазовата компания на Украйна поиска отлагане на плащанията по тези задължение с две години и проведе два кръга преговори с кредиторите си, но не постигна успех,  съответно не успя да преструктурира задълженията си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: