Обвиняват втория човек в правителството на Борис Джонсън, че е пропилял милиарди

Обвиняват втория човек в правителството на Борис Джонсън, че е пропилял милиарди Снимка: japantimes.co.jp

Претенциите срещу канцлера и финансов министър Риши Сунак са, че не е предприел своевременни дейсвия, за да спести на данъкоплатците £ 11 милиарда, предназначени за изплащане на лихви по държавния дълг.

От Националния институт за икономически и социални изследвания (NIESR) заявиха, че причина за загубите е неумението на канцлера да се застрахова срещу повишаването на лихвите. От министерството на финансите контрираха, че за това се грижи Bank of England.

Financial Times обаче цитира експерт от NIESR, според когото действията на г-н Сунак са оставили страната с "огромна сметка и тежко продължително излагане на лихвен риск".

От NIESR казват, че миналата година, когато официалният лихвен процент все още е бил 0,1%, правителството е трябвало да застрахова разходите за обслужване на държавния дълг срещу риск от повишаване на лихвените проценти. Сега мнението на експертите е, че плащанията по лихвите "са станали много по-скъпи", генерирайки за последната година загуби от около £ 11 милиарда.

Лейбъристкият министър на финансите в сянка Тюлип Сидик заяви: „Това са астрономически суми, които канцлерът пропилява, а сметката за тежкото му разточителство ще плащат работещите британци, докато той увеличава данъците им, в разгара на криза и скок в разходите за живот”.

Според опозицията, Великобритания заслужава правителство, което уважава обществените средства, докато консерваторите в правителството на Джонсън „си играят ловко и свободно” с парите на данъкоплатците.

В отговор говорител на Министерството на финансите заяви: „Имаме ясна финансова стратегия за посрещане на финансовите нужди на правителството, която определяме независимо от решенията на Bank of England - така, както и ние оставаме изцяло ангажирани с нейната независимост”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: