Полковници и генерали ще контролират износа на зърно от Украйна

Полковници и генерали ще контролират износа на зърно от Украйна Снимка: tvc.ru

Износът на зърно от територията на Украйна ще се контролира от генерали и полковници от Координационния център, създаден в университета на турското Министерство на отбраната, съобщава турският вестник Yeni Safak.

В координационния център от Турция, Украйна и Русия ще има полковници и генерали, както и представители на ООН, предаде Yeni Safak.

Всички търговски кораби, които се занимават с износа на зърното, ще бъдат регистрирани в истанбулския център. Те ще бъдат задължени да информират координационния център за естеството на превозите.

Сигурността по маршрутите от украинските пристанища ще се следи и контролира денонощно и ако е необходимо, за тази цел ще се използват дронове. Не се предвижда военен съпровод, отбелязва изданието. Търговските кораби ще бъдат проверявани на входа и на изхода.

Русия и Турция подписаха в петък споразумение за безпрепятствен износ на зърно. Аналогично споразумение подписа и Украйна.

Зърното ще се изнася през Черно море. Износът ще започне в близките дни, заяви в събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: