Социалните еврооблигации привлякоха рекордните 233 млрд. евро

Социалните еврооблигации привлякоха рекордните 233 млрд. евро

Облигациите са предназначени за финансиране на схемата за частична трудова заетост SURE.

Първата емисия от т.нар. социални облигации на Европейския съюз получи поръчки за рекордните над 233 млрд. евро, казаха банкери, участващи в сделката. Това съобщава Reuters, цитирана от euraktiv.bg. Облигациите са предназначени за финансиране на схемата за частична трудова заетост SURE

По схемата трябва да бъдат събрани 10 млрд. евро от продажбата на 10-годишен дълг чрез банки. Само това увеличи поръчките над 145 млрд. евро, което е най-голямата сума за продажба в Европа. Също така Европейският съюз емитира 7 млрд. евро в 20-годишни облигации.

Продажбата е първият етап от амбициозния план на Брюксел да финансира двете си програми за подкрепа на страните от блока заради пандемията. Емисията, която е и първото съвместно издаване на дълг от страните членки, след като блокът договори своята спасителна програма, трябва да осигури финансиране за подпомагане запазването на работни места и ограничаване на безработицата.

По схемата SURE България ще получи заем в размер на 511 млн. евро. Максималният срок за погасяване на задължението е 15 години, а периодът за предоставяне на финансова помощ е 18 месеца. За да получи заема, страната ни издаде гаранции по инструмента SURE в размер на 107,5 млн. евро.

След SURE през следващата година Брюксел планира да започне финансирането на по-голямата си програма – фонда за възстановяване на стойност 750 млрд. евро, който тепърва ще бъде ратифициран от държавите членки.

Облигациите привлякоха инвеститори, защото предлагат доходност, по-висока от сигурните германски облигации, които имат много сходни кредитни рейтинги. Инвеститорите са привлечени от печалбата, тъй като дълг с кредитен рейтинг ААА не се среща често. „10-годишната облигация е с доходност от -0,238%, а 20-годишната с доходност от 0,131%”, обясни водещ мениджър.

„Наистина на тази база за оценка те изглеждат привлекателни за нас“, каза Гарет Хил, мениджър на фондове в Royal London Asset Management, който във вторник купи облигации на ЕС. Социалните облигации са вид устойчив дълг за финансиране на разходи, полезни за обществото, което спомогна за привличането на купувачи, казаха банкерите.

С продажбата ЕС вече е финансирал над половината от 30 млрд. евро дълг, който очаква да продаде тази година. Европейският съюз изпраща силен сигнал, че емисията може да се  увеличи без много затруднения, каза Антоан Буве, старши стратег в ING.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: