„Часовник на дълга“ отмерва размера на българския публичен дълг

„Часовник на дълга“ отмерва размера на българския публичен дълг Снимка: expat.bg

Към момента часовникът показва над 31 милиарда лева и сумата расте всяка секунда

Експат Капитал постави „Часовник на дълга“ на централно софийско кръстовище. Управляващите партньори на Експат Капитал -  Никола Янков и Николай Василев отдавна заострят вниманието на обществеността към недисциплинираната бюджетна политика в България – особено с оглед на потенциалното ни приемане в Еврозоната

Като много други икономисти и представители на бизнес средите, те са притеснени от хроничните и ускоряващи се дефицити, които водят до нарастване на публичния дълг на страната.

Затова компанията е инсталирала специален екран на балкона на своя офис на кръстовището на бул. Цар Освободител и ул. Г. С. Раковски – диагонално срещу Военния клуб. Екранът е наречен „Часовник на дълга“ и показва приблизителното ниво на българския публичен дълг.

Към момента часовникът показва над 31 милиарда лева и сумата расте всяка секунда. Използвани са последните данни от сайта на Министерството на финансите, като Експат ще коригира числата динамично, когато се публикуват нови данни.

Прогнозата на експерти е, че дългът расте средно с 362 лв. на секунда, с 21,701 лв. на минута, с 1,3 милиона лв. на час или с 31,25 милиона лв. на ден. Разделено на около 2 милиона семейства, всяко семейство средно дължи над 15 хиляди лева.

Подобни часовници на дълга има в много държави по света, като най-известният е в Ню Йорк близо до Times Square.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: