Вълци все по-често нападат алпийските стада добитък

Вълци все по-често нападат алпийските стада добитък Снимка: postregister.com

В южните и източните райони на Швейцария, в резултат на редица нападения, през последната седмица дивите хищници са убили две крави.

Досега вълците нападаха предимно стада овце и кози, но животновъдите в региона алармират, че обект на атаките все по-често става едър рогат добитък, съобщава swissinfo.ch. Нападенията предизвикаха недоволството на Аасоциацията на алпийските фермери и местните ловни сдружения. Те настояват вълчите глутници в засегнатите региони да бъдат унищожени.

Ревизираният швейцарски федерален закон за лова, който влезе в сила през юли 2021 г., позволява незабавното отстрелване на вълци, убили най-малко десет овце или кози за период от четири месеца на защитени или незащитени планински пасища.

Тъй като според властите в южния кантон Вале „условията за стрелба са налице”, в петък на местните ловци беше разпоредено да отстрелят вълк в района Вал д'Илиез близо до френската граница. Смята се, че хищникът вече е убил 12 селскостопански животни на планинските пасища. Тази година в кантона са умъртвени вече четири вълка.

Службата за лов, риболов и опазване на природата на кантона ще разполага с шестдесет дни, за да открие и отстреля вълка. Очаквано, решението предизвика протести сред защитниците на дивите животни, но фермерите и ловците не отстъпиха, позовавайки се на закона.

Според федералната статистика, в момента в Швейцария има около 130 вълка и поне 11 глутници. Смята се, че техни жертви стават около 300 до 500 овце и кози годишно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: