Изкуствен интелект ще проверява фактите в „Уикипедия”

Изкуствен интелект ще проверява фактите в „Уикипедия” Снимка: thecoinrepublic.com

Алгоритъм на Meta атоматично ще следи за достоверността на съдържанието в свободната популярна енциклопедия, която се списва от доброволци.

Така собственикът на Wikipedia - Wikimedia, се надява да облекчи редакторите - също доброволци в проекта, и да повиши надежността на предоставяната услуга, пише washingtonexaminer.com

„Подобряването на тези процеси ще ни позволи да предоставим по-добра, по-надеждна информация на милиарди хора по света“, каза в изявление Шани Евенщайн Сигалов, заместник-председател на Съвета на настоятелите на Wikimedia Foundation.

За партньор в този процес на оптимизация Wikimedia са избрали компанията-майка на Facebook Meta. Стъпката е предизвикана от мащабно проучване, което установи, че с нарастването на броя статии в Wikipedia расте и неточната и дори напълно невярна информация, както и броят на неточните препратки. 

Прецедентите са скандалът през 2020 г., когато се установи, че американски тийнейджър е подал 27 999 материала на език, който не владее.  Подобна история се случи и през 2022 г. с жител на Китай, създал в Wikipedia 206 статии за историята на Русия, пълни с измислени военни и икономически събития, вплетени в реални факти.

Използвайки т.нар. „трансформационен модел за тълкуване на езика”, разработеният от Meta изкуствен интелект (AI), автоматично ще сканира факти и цитати и ще ги провирява чрез базата данни Sphere, която съдържа над 134 милиона уеб страници. Wikipedia предлага на потребителите си над 40 милиона статии, които всеки месец се увеличават средно с нови 17 000 допълнения.

Meta казват, че няма финансово споразумение между Wikimedia и Facebook относно използването на информацията от енциклопедията. Компанията собственик на социалната медия вече разработва основата за следващото поколение инструменти с насока проверка на факти. През 2021 г. Meta пусна модел AI, обучен в тълкуването на по-сложни езикови тънкости и словесни модели.

След като бъдат готови, AI моделите ще подобрят качеството на знанията в Wikipedia, както и доверието към информационния и научен ресурс в популярната енциклопедия. Wikimedia обяви през юни, че е сключила споразумения за услуги и с Google и Internet Archive. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: