Русия ще обучава специалисти, които ще се включат в „медийна полиция“

Русия ще обучава специалисти, които ще се включат в „медийна полиция“ Снимка: kpiz.ru

Руската академия за национално стопанство и публична администрация (РАНХиГБ) обяви специалност „Медийна подкрепа на държавните интереси и националната сигурност”

Програмата се провежда с подкрепата на Националната комисия за борба с тероризма и предлага бакалавърска степен на специалисти по идентифициране и блокиране на екстремистки и деструктивни материали в интернет, както и на пиратско съдържание, съобщиха за „Известия” от пресслужбата на университета.

От Института по право и национална сигурност към РАНХиГБ уточняват и конкретните задачи на бъдещите специалисти - да се борят с пропагандата на тероризъм, идеологията на „престъпна култура” и обидата на религиозните чувства. Критериите, по които ще се квалифицират изброените престъпни действия, не се посочват. Обект на специалността ще бъдат и  самоубийствата сред тийнейджърите, инспирирани от интернет.

Завършилите ще бъдат профилирани в разследването на три групи киберпрестъпления - срещу граждани (кибертормоз и преследване), срещу юридически лица (пиратство) и срещу държавата (екстремизъм).

В момента информацията в интернет се контролира от „Роскомнднадзор”. От началото на войната в Украйна агенцията е блокирала 190 000 материала с невярна информация, 85 000 материала с елементи на екстремистко съдържание и 30 000 призива за масови безредици. Съставен е и списък със стотици статии в Wikipedia, които постепенно се блокират.

The Moscow Times напомня, че на извънредна среща на 30 октомври по повод антисемитските погроми на летището в Махачкала, Владимир Путин обяви че „представители на Украйна под ръководството на западни покровители се опитват да предизвикат погроми в Русия“, като използват и социалните мрежи

Руският президент настоя за силни мерки за сигурност и противодействие на манипулациите в информационното пространство, а шефът на руското вътрешно министерство поиска полицията по-активно да наблюдава  интернет, за да може „своевременно да идентифицира и пресича опити за дестабилизиране” – и РАНХиГБ, известна като „президентска академия”, бързо разкри специалността, добила популярното име „интернет полицай”.

В същото време от Комитета на Държавната дума по информационна политика, технологии и комуникации обявиха, че до пет години Русия ще блокира YouTube. Заместник-председателят на комисията обясни, че това все още не е направено само защото за момента платформата за видеосподеляне няма „родна алтернатива” и обеща разработването ѝ да завърши до 2028 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: