Американски сенатори отново поискаха забрана на TikTok

Американски сенатори отново поискаха забрана на TikTok Снимка: futurism.com

Платформата набра 25.6 милиона гледания на клипове, озвучени с „Писмо до Америка“ на Осама бин Ладен

Текстът е публикуван в сайта на The Guardian още през 2002 г. Миналата седмица обаче, документът се появи като видеопрочит в TikTok и бързо премина в X. Виждайки вирусното разпространение в двете социални мрежи, The Guardian свали публикацията си от преди 21 години и критикува социалните медии, че са копирали писмото извън контекста на статията, в която е било цитирано. От своя страна TikTok премахна хаштага #lettertoamerica от функцията си за търсене. 

Писмото на бин Ладен е написано около година след терористичните атаки от 11 септември 2001 г., при които в САЩ загинаха близо 3000 души. В документа с антисемитски и хомофобски език създателят на Ал Кайда се опитва да отговори на въпроса „Защо ви се противопоставяме и какво искаме от вас?“ 

Рекордният интерес в TikTok възобнови критиките към платформата, собственост на китайската компания ByteDance. През последната година TikTok е обект на нарастващ контрол, тъй като САЩ и други страни твърдят, че представлява заплаха за националната сигурност. След войната Израел – Хамас критиците на TikTok казват, че медията прокарва антиизраелско съдържание, което противоречи на интересите и външната политика на САЩ.

Сенатори от републиканската партия отново поискаха забраната на TikTok, наричайки платформата „токсична” и „инструмент за шпионаж”. От TikTok отхвърлиха обвиненията като неоснователни, а говорителят им Бен Рейт на свой ред "се възмути" от публикациите с текста на бин Ладен и написа в имейл, че видеоклиповете с писмото нарушават „нашите правила, отхвърлящи подкрепата на всяка форма на тероризъм“..

Въпреки премахването на хаштага обаче, от Института за стратегически диалог, който изучава екстремизма в социалните медии, откриха в TikTok 41 видеоклипа „Писмо до Америка“, лесно достъпни при търсене на „бин Ладен”. В изследването си Институтът казва още, че от вторник до четвъртък препратките към бин Ладен в X са скочили с повече от 4 300%. От бившия Twitter не са отговорили на искането за коментар.

Повишено търсене с 400% в YouTube отчитат и Google Trends. На фона на войната Израел - Хамас, Meta съобщи, че, въвежда .„поредица от мерки за справяне със скока във вредното и потенциално вредно съдържание, разпространявано на нашите платформи“. Доста е спорно обаче доколко ефективни са инструментите за контрол върху съдържанието на публикациите, поствани от милиони потребители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: