Израел осъществи първата в историята "битка в космоса"

Израел осъществи първата в историята "битка в космоса" Снимка: iai.co.il

Израелските отбранителни сили (IDF) свалиха балистична ракета, изстреляна от Йемен извън земната атмосфера

The Telegraph и други медии оповестиха, че в първата "битка в космоса" Израел за първи път е използвал по предназначение своята система за противоракетна отбрана Arrow 3  - за унищожаване на цел с висока скорост и на голяма надморска височина.

На 1 ноември Йемен публикува видео от изстрелване на ракети и дронове към Израел, в т.ч. балистична ракета. По-късно пред The Times of Israel от IDF заявиха, че са неутрализирали атаката над Червено море и ударите не са застрашили израелското цивилно население.

Прихванатата балистична ракета Qader е дълга над 15 метра и носи мощна бойна глава при обхват, покриващ цялата територия на Израел. Смята се, че Qader е модификация на иранската Shahab-3. Успешното прихващане демонстрира технологичния напредък на Израел и готовността на страната да защитава своите граждани и регионалната стабилност, посочват медии.

Ескалацията на конфликта между Израел и Хамас започна на 7 октомври след ракетни атаки на радикалното палестинско движение и превземането на редица селища, граничещи с ивицата Газа. Бяха убити над 1 400 израелци, повечето цивилни, а над 240 все още са заложници. В отговор израелските власти блокираха ивицата Газа и започнаха военна операция в анклава. 

Според здравното министерство на Газа жертвите са над 9 000 души, а СЗО смята, че 40% от загиналите са деца. IDF твърди, че целите са бази и бойци на Хамас, които обаче често се крият в здравни и други цивилни учреждения. Противоречивата информация от двете страни предизвика и противоречиви реакции по света, като ООН и днес призова за незабавно прекратяване на огъня. 

По този повод пред Тhe Еpoch Тimes известният американски военен историк и анализатор Виктор Дейвис Хансън, коментира: „Много хора прилагат към еврейската държава правила, които никога не биха приложили към своята или към друг съюзник”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: