Европейският съд по правата на човека спря екстрадирането на емигранти от Великобритания

Европейският съд по правата на човека спря екстрадирането на емигранти от Великобритания Снимка: todayonline.com

Първият полет с потърпевши, насочени към Руанда, беше отменен минути преди излитането, след решението на съда във вторник вечерта.

Намесата на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) постави нови предизвикателства пред съдопроизводството и правоприлагащите органи на Обединеното кралство, но не отказа правителството от решението му. Министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви, че е „разочарована“, но добави: „Подготовката за следващия полет започва сега“.

За правозащитниците във Великобритания, сигналът на ЕСПЧ е лъч надежда. Според обществена група, организирала кампанията Detention Action, рядката намеса на правозащитния орган "показва голямата потенциална опасност" от ексрадация в Руанда. Правозащитниците интерпретират решението на съда като ясен знак, че никой не трябва да бъде принуден да се качи в самолет и да бъде екстрадиран без други причини, освен нелегално влизане в Обединеното кралство. 

Очаква се противоречивата политика на правителството да бъде доразгледана в съдебно изслушване пред Върховния съд следващия месец. 

Планът за убежище в Руанда, който правителството на Борис Джонсън обяви през април, предвижда хора, търсещи убежище, но влезли нелегално в Обединеното кралство, да получават еднопосочен билет за Руанда, за да поискат убежище от там, като изчакат решението на британските служби в бежански лагери. Правителството заяви, че схемата ще обезкуражи други да предприемат например рискованите пътувания през Ламанша, белязани с ежедневни жертви. Решението е съгласувано с правителството на Руанда и източноафриканската страна разчита на приходи от инициативата.

Отмяната на полета предполага нови яростни съдебни спорове, макар че министърът на вътрешните работи засега има зелена светлина да започна подготовката на нов курс. Боинг 767, нает за около £ 500 000, трябваше да излети в 22:30 снощи от военно летище в Уилтшир. Но решението на ЕСПЧ в Страсбург, което спря депортирането на един от екстрадираните, пристигна малко след 19:30 часа и създаде прецедент. Към 22:15 часа всички пътници бяха изведени от самолета, който след това се върна в Испания.

Съдът по правата на човека в Страсбург – орган на Съвета на Европа, в който Обединеното кралство е не само член, но и основател, определи, че иракчанин с инициалите К. Н. е изправен пред "реален риск от необратими щети", ако остане на полета. Присъствието му сред първия контингент екстрадирани подчертава най-критикуваната част на правителствената инициатива – че подборът на емигрантите се прави без оглед национални, религиозни или политически характеристики, поставяйки част от екстрадираните пред заплахата да се озоват в непозната, неприсъща, неохранявана и дори враждебна среда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: