Украински бежанци във Великобритания може да попаднат в Руанда

Украински бежанци във Великобритания може да попаднат в Руанда Снимка: aljazeera.com

Договор на британското правителство с властите в централноафриканската държава предвижда депортиране на нелегални емигранти в Руанда, където ще се разглеждат делата им за искане на британска виза.

Украински доброволци и правозащитници в Лондон са обезпокоени от ситуацията, тъй като и сред украинските емигранти има хора без редовни документи, дошли при свои близки от голямата украинска общност в Обединеното кралство. 

Обработката на молбите им за британски визи се е забавила заради административни проблеми и бягайки от войната, украинските бежанци са се възползвали от факта, че Ирландия отмени визите за украинци, а границата ѝ с Обединеното кралство е отворена. 

Но и новодошлите от Украйна, и близките им на Острова се опасяват, че украинските бежанци, влезли в Обединеното кралство без визи, може да се окажат сред контингента, който британското правителство пренасочва към Руанда.

Според Euronews, британските власти са потвърдили, че „технически” такива ситуации са възможни. Целта на споразумението с Руанда е да се спрат нелегалните мигрантски потоци, които стигат до Острова през Ламанша, но предвидените мерки на теория могат да се приложат към всички бежанци без редовни документи, в т.ч. и украинци.

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател казва, че украинците не би трябвало да имат проблеми. „Първо, те могат да се възползват от нашата специална визова програма и второ – да получат статут на бежанци във Великобритания. Колкото до Руанда, която е наш партньор в областта на икономиката и миграцията, нашата договореност всъщност решава по-широки проблеми на нелегалната миграция”.

„Няма друг вариант”, оправдават се британските власти, чийто договор за препращане на нелегалните мигранти в Руанда търпи много критики. Правозащитниците са загрижени, тъй като депортирането не се отнася само за руандийци, а освен това Руанда далеч не е толкова безопасна държава, както твърдят британските власти. 

Прити Пател, която наскоро лично посети център за бежанци в Руанда, казва, че депортирането ще се контролира строго от британските власти, които ще поемат и всички разноски по транспорта и пребиваването на бежанците. Според Пател, мярката е „авангардно решение на глобални проблеми”, докато други организации или държави не предлагат алгернатива за решаване на настоящото „неприемливо положение”.

Лондон по принцип не изключва възможността и нелегално влезли в Обединеното кралство украинци да попаднат в групите за депортиране в Руанда, но властите подчертават, че всеки случай ще се разглежда индивидуално. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: