Във Франция въвеждат задължителни ДНК тестове за домашните кучета

Във Франция   въвеждат задължителни ДНК тестове за домашните кучета Снимка: https://pixabay.com/

Така властите ще намират собствениците, които не чистят след домашните си любимци по улиците

Кметството на град Безие в Южна Франция нареди на собствениците на кучета да предадат ДНК на своите домашни любимци.

Генетичните данни ще позволят  нарушителите да бъдат глобявани, ако не премахват животинските изпражнения от градските тротоари.

Новите правила бяха въведени като експеримент за следващите две години. Собствениците на кучета, които не почистват след домашните си любимци по време на разходка, са изправени пред глоба от 120 евро, а за отказ да предадат ДНК за тест могат да бъдат глобени с 38 евро, съобщава Phys.org .

Кметът на Безие Робърт Менар казва, че е възмутен от хората, които пренебрегват задълженията си като собственици на животни. Той добави, че само в центъра на града комуналните служби са събрали над 1000 кучешки изпражнения.

Градските власти вече се опитаха да се справят с безотговорните собственици с помощта на полицията, но методът работеше, докато по улиците дежуряха патрулки.

Кметството на Безие каза, че почистването на кучешки изпражнения струва на общината с население около 75 000 човека, близо 80 000 евро годишно.

ДНК тестове на кучета, обикновено извършвани от ветеринарни лекари с помощта на проба от слюнка, вече се провеждат в много градове по света, включително Тел Авив, Валенсия и  Лондон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: