ДНК във въздуха: Създаден е нов метод за залавяне на престъпници

ДНК във въздуха: Създаден е нов метод за залавяне на престъпници Снимка: https://pixabay.com/

Правоприлагащите органи скоро ще могат да използват нов подход към разследването на престъпления, кой

 Откритието предоставя на следователите нов начин за идентифициране на престъпници, дори ако те са предприели всички стъпки да прикрият следите си.


Традиционно ДНК се събира от повърхности като изхвърлени салфетки или мебели. Престъпниците обаче са станали по-усъвършенствани в опитите си да избегнат откриването и често носят ръкавици и старателно почистват повърхности, за да унищожат всякакви потенциални доказателства.

Ново проучване, публикувано в списание Electrophoresis, установи, че човешка ДНК може да бъде открита във въздуха и върху повърхности, където въздухът циркулира, като например климатични инсталации. Проучването установи, че ДНК, събрана от въздуха, е характерна за по-скорошни случаи, докато ДНК, събрана от повърхностите на климатичните модули, е малко по-стара.

Откритието означава, че криминалистите вече могат да събират ДНК от климатични инсталации, за да идентифицират редовни потребители на закрито, както и краткотрайни или скорошни посетители. Това е особено полезно в случаите, когато извършителите са заподозрени, че носят ръкавици или почистват местопрестъплението след инцидент.

    „Това проучване показа, че човешка ДНК може да бъде събрана от въздуха и от повърхности, върху които се движи въздух, като например климатични инсталации, и може да идентифицира потребители в общи стаи, както и чести посетители“, пишат авторите.

    „Вземането на проби от климатици може да се използва за идентифициране на обичайни или дългосрочни обитатели на стая, а вземането на проби от въздух може да помогне за идентифициране на краткосрочни или скорошни обитатели на стая.“

Въпреки че това проучване е обещаваща стъпка в борбата срещу престъпността, авторите отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определят най-добрите места за тестване на събирането на въздух в различни стаи.

    „Много е малко вероятно един обикновен престъпник, дори и такъв с криминалистични познания, да може напълно да предотврати освобождаването на неговата ДНК в околната среда“, казва старши преподавател по криминалистика д-р Мария Горай от университета Флиндърс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: