Мъжете преживяват по-тежко разрива в отношенията, отколкото жените

Мъжете преживяват по-тежко разрива в отношенията, отколкото жените Снимка: ferra.ru

Това доказват резултатите от ново изследване

Международен екип от психолози, ръководен от учени от Университета в Ланкастър, изследва потребителите на онлайн форум за междуличностни отношения. Оказва се, че мъжете съобщават за проблеми в отношенията по-често и ги преживяват по-силно, съобщава Medical Xpress.

Учените анализират данните на повече от 184 000 души, които описват на онлайн форум  проблемите в отношенията си. Изследователите се опитват да разберат с какви трудности обикновено се сблъскват хората и кои от тях  (мъже или жени) споменават тези проблеми по-често.

След анализ на демографските признаци и психологическите характеристики на избраните потребители, учените определят кои проблеми са били засегнати от хората най-често. На първо място това са трудностите с общуването (всеки пети човек посочва трудности, свързани обсъждането на проблеми, а всеки осми - свързани с доверието). Също така  участниците често говорят за душевната болка, предизвикана от проблемите, а не за самите проблеми, като използват такива думи, като "съжаление", "разрив", "плач" и "разбито сърце".

Освен това, мъжете са значително по-склонни да търсят помощ онлайн и да говорят за раздяла си, отколкото жените. Това означава, че стереотипът за по-малко емоционално преживяване на мъжете в отношенията е погрешен.

Резултатите и изводите от изследването са публикувани в изданието Journal of Social and Personal Relationships.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: