Климатичните промени са по-голяма заплаха от войната

Климатичните промени са по-голяма заплаха от войната Снимка: abc.net.au

Това каза министърът на отбраната на Фиджи на Срещата на върха за сигурност в Азия.

Наречено „Диалогът Шангри-Ла”, събитието се провежда в Сингапур и трябваше да се фокусира върху напрежението между САЩ и Китай и войната в Украйна. Но според първия дипломат на островната държава, изменението на климата е по-заплашително за Тихия океан, отколкото военното напрежение.

"Картечните пистолети и бойните самолети не са основната ни грижа за сигурността. Единствената най-голяма заплаха за самото ни съществуване е изменението на климата", каза Иния Серуирату, военен министър на Фиджи.

Тропическите циклони многократно удрят Фиджи и други разположени в Южния пасифик страни. През последните години наводненията накараха хиляди хора да се изселят и предизвикаха икономически хаос. 

„Вълните се разбиват пред праговете ни, ветровете бият домовете ни, нападнати сме от този враг от много ъгли. Предизвиканото от човека, опустошително изменение на климата заплашва самите ни надежди и мечти за просперитет“, заяви г-н Серуирату.

Тихоокеанските държави призоваха напредналите индустриални страни да направят повече за борбата с изменението на климата. Планетата сега е с около 1,2°C по-топла, отколкото през XIX век - резултат от изгорените от хората изкопаеми горива и отделяните от тях парникови газове, предимно въглероден диоксид. Но в момента вниманието е съсредоточено върху нарастващото предизвикателство от страна на Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион. 

Китай предложи ново регионално споразумение за търговия и сигурност в региона, а през април Китай подписа пакт за сигурност със Соломоновите острови. Това предизвика безпокойство в Австралия, Нова Зеландия и САЩ, още повече, че подробностите на споразумението останаха неоповестени. 

До момента другите тихоокеанските островни държави не са постигнали консесус по китайското предложение, но климатичните промени се очертават като голямата заплаха не само за сигурността и икономиката им, но и за самото им съществуване. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: