Показателите за изменението на климата счупиха всички рекорди миналата година

Показателите за изменението на климата счупиха всички рекорди миналата година Снимка: solar.ist

Според ООН това е зловещо обвинение за липсата на усилия за ограничаване на катастрофалното глобално затопляне.

Доклад на Световната метеорологична организация на ООН (WMO) установи, че през 2021 г. повишаването на морското равнище, температурите на океана, емисиите на парникови газове и подкиселяването на океана са били по-високи от всякога

Последните седем години са били най-горещите в историята, като 2021 г. е само „една от най-горещите“, а не най-горещата като цяло, заради едно странно охлаждащо климатично събитие, наречено La Nina.

„Климатът се променя пред очите ни. Топлината, предизвикана от парниковите газове, генерирани от човека, ще загрява планетата за много поколения напред“, казват в доклада специалистите от WMO.

Ключовите показатели за променящия се климат са концентрацията на парникови газове, подкиселяването на океана, температурата на океана и повишаването на морското равнище. Всички те през миналата година са достигнали рекордни нива, като някои промени – като затоплянето на океанските води в дълбочина, изглеждат необратими.

Глобалната средна годишна температура през 2021 г. е била с около 1,11±0,13°C над средната за прединдустриалния период 1850 - 1900 г. и малко по-малко топла от някои последни години, заради охлаждането, предизвикано от циклона Ла Ниня. Като цяло, последните седем години, от 2015 до 2021 г., са най-топлите в историята на метеорологията.

От Световната метеоролична организация се надявт констатациите да доведат до решения на COP27 в Египет по-късно тази година, както и на форума Давос 2022, на който политически и бизнес лидерите ще обсъждат климатичните промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: