Спасиха мореплавател и кучето му след два месеца в Тихия океан

Спасиха мореплавател и кучето му след два месеца в Тихия океан Снимка: pedestrian.tv

Двамата са оцелели на сурова риба и дъждовна вода

Историята на австралийският мореплавадел Тим Шадок и кучето му Бела зае първите страници на медиите с невероятното им спасение след повече от два месеца лутане в негостоприемния север на Пасифика, пише 9news.com.au. 

Тим е тръгнал с катамарана си от мексиканското пристанища Ла Пас през април, отправяйки се към  Френска Полинезия – морска дестинация от над 6 000 км. Няколко седмици по-късно обаче, електрониката на лодката му се поврежда от силна буря и мореплавателят губи радиовръзка и ориентация

В ранните часове днес плавателният съд е забелязан от хеликоптер, който е насочил към бедстващите близък мексикански риболовен траулер. Екипажът веднага се отклонява и прибира Тим и кучето му. Според корабния лекар, макар и много отслабнал, 51-годишният Шадок е с „нормални жизнени показатели”, в стабилно състояние и всъщсност, „много здрав”.

Тим Шадок споделя, че е оцелял, защото на лодката си е имал сенник и риболовни принадлежности, с които е ловил риба. „Преминах през много трудно изпитание. Просто имам нужда от почивка и добра храна, защото дълго време бях сам в морето. Иначе съм в много добро здраве“, казва той във видео, получено от 9News.

Мореплавателят и кучето му са на риболовния траулер и бавно се захранват с малки порции храна. Корабът се връща към Мексико, където на Шадок ще бъдат направени пълни медицински изследвания и ако е необходимо, ще премине допълнително лечение.

Медиите коментират, че на фона на новините за екстремни горещини, природни катаклизми и войни, една история за спасяване и човешка солидарност е глътка  оптимизъм.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: