Най-големият остров от боклуци в Тихия океан достигна площта на Франция

Най-големият остров от боклуци в Тихия океан достигна площта на Франция Снимка: https://pixnio.com/bg

Най-големият остров на планетата, образуван от изхвърлени отпадъци, достигна площта на Франция, съобщиха за РИА Новости изследователят и защитникът на океана Филип Кусто (внук на Жак-Ив Кусто) и жена му Ашлан Брок.

 

„На планетата Земя има пет огромни „острова" с отпадъци насред океана. Те са се образували поради особеностите на океанските течения... В тях попадат пластмасови отпадъци от всички точки на света. Най-големият „остров на боклуците" е  разположен в Тихия океан. По размер островът е по-голям от щата Тексас в САЩ, а по площ е равен на Франция", каза Брок.

 

По думите на Кусто, островите от боклуци се състоят основно от пластмасови отпадъци, които се вливат в океана от реките. Природозащитната фондация EarthEcho International, чийто основател е Филип Кусто, привлича младежи по целия свят, включително и за почистване на реките от замърсяванията с пластмаса.

 

Образувалият се гигантски „остров" има различни наименования: Голямото тихоокеанско боклукчийско петно, Източен боклукчийски континент, Тихоокеански кръговрат на боклуците. Отпадъците се донасят в него от северо-тихоокеанската система от течения.

 

Учените смятат, че отпадъците от западното крайбрежие на Северна Америка се преместват към центъра на това петно за около пет години, а от източното крайбрежие на Азия - за една година или дори за по-малко.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: