Защо самолетите рядко летят над Тихия океан, въпреки че това би съкратило пътя им

Защо самолетите рядко летят над Тихия океан, въпреки че това би съкратило пътя им Снимка: prosemenov.ru

За това има три причини

Да се прелети със самолет от Сингапур до Лос Анджелис е много по-близо през Тихия океан. Но самолетите летят толкова рядко през океана. Каква е причината за това?

Според портала iXBT.com съществуват три основни причини, поради които самолетите често летят не директно през Тихия океан, а по заобиколен маршрут.

1. Специфика на маршрута. 

На практика самолетите летят само по криви линии. Това се обяснява с факта, че най-често пътят на самолета минава по така наречения въздушен коридор. Този коридор е строго контролиран в специални центрове. Ако нещо по този маршрут се промени, диспечерите веднага ще информират пилотите. Това позволява на самолетите да заобикалят по-добре опасните участъци.

2. Неточности в картите. 

Плоските карти всъщност имат голям брой неточности. Затова често се случва така, че на картата и в реалността разстоянието между обектите е различно. Също така нашата Земя не е плоска, а има формата на сфера. Това означава, че най-краткият път по нея е дъга, а не права линия. Ето защо всички маршрути също са изградени като дъгообразна линия, включително и пътя от Лос Анджелис до Сингапур.

3. Аварийни ситуации и безопасност. 

Тихият океан е много голям, така че ако изведнъж двигателите на лайнера в средата на океана откажат, той няма да може да намери място за кацане. Единственият вариант е да се извърши аварийно кацане на вода. Също така в авиационните разпоредби се посочва, че самолетът винаги трябва да има възможност да достигне до най-близкото летище. При това летищет трябва да бъде разположено на разстояние, което може да бъде преодоляно максимум за три часа, а при полет над Тихия океан това е невъзможно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: