Откриха неизвестни за науката същества на дъното на Тихия океан

Откриха неизвестни за науката същества на дъното на Тихия океан Снимка: SE7EN.ws

Океанолози откриха неизвестни на науката същества

Учени откриха на дъното на Тихия океан неизвестни на науката същества, които могат да абсорбират въглерод в огромни количества. Тези биологични поглътители са в състояние без проблеми да улавят въглеродния диоксид, който се намира в огромни количества в атмосферата на нашата планета. 

Проведеното проучване показва, че повечето представители на този напълно нов вид се намират близо до полюсите на Земята.

Това съобщава Gizmodo.

Откритите организми играят невероятно важна роля в океанския въглероден цикъл. Трябва да се отбележи, че газът от атмосферата попада на дъното на океаните, където може да остане в продължение на милиони години.

Планктонът и някои други видове организми са способни да абсорбират въглероден диоксид само в горните слоеве, а след това да го транспортират в телата си до океанското дъно. Подобно нещо се случва, след като планктонът умира и започва постепенно да потъва на дъното. 

Екип от експерти от различни страни установи в хода на на ново проучване, че на огромна дълбочина присъстват организми, които могат да натрупват този  въглерод, който постъпва непосредствено от атмосферата на планетата. 

Коломбан де Варгас от Националния център за научни изследвания във Франция отбелязва, че учените за първи път се сблъскват с подобни същества, които играят толкова важна роля.

Допълнително е извършен анализ на седименти от различни части на океанското дъно, както и на ДНК, която се намира в тях. Изследователите успяват да установят, че приблизително две трети от формите на живот, които са представени именно в ДНК, всъщност са неизвестни организми.

Също така е открит и планктон, способен да натрупва в себе си въглерод. Този процес е най-активен в непосредствена близост до полюсите на планетата.

Експертите отбелязват, че океанът е в състояние да абсорбира приблизително 40% от въглеродния диоксид, произвеждан от човечеството. Проведеното изследване дава възможност за пореден път да се докаже, че морската екосистема играе невероятно важна роля в оползотворяването на въглерода. 

В тази връзка трябва да бъдат положени максимални усилия, за да може по-добре да се изучат морските обитатели.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: