Учени могат да възстановяват сърцето с помощта на биоразградим гел

Учени могат да възстановяват сърцето с помощта на биоразградим гел Снимка: ferra.ru

Дадената технология може да стане пробив в медицината

Изследователи от Манчестърския университет във Великобритания разработиха най-новия биоразградим гел. С негова помощ лекарите ще могат да възстанояват сърдечната тъкан на пациенти, претърпели инфаркт, пише The Guardian.

Изданието съобщава, че този гел може да се инжектира директно в работещото сърце. Средството помага на клетките да изграждат нова тъкан.

В същото време си струва да се отбележи, че по-рано в такива случаи се е извършвало инжектиране на клетки, но тогава е ставало въпрос само за 1%  оцеляване на имплантирания материал.

Учените доказаха ефективността на своята разработка, демонстрирайки, че създаденият от тях гел е в състояние да поддържа растежа на нормалната сърдечна мускулна тъкан. Нещо повече - ехокардиограмите и електрокардиограмите също потвърждават безопасността на гела за сърцето на опитни мишки.

Близките ланове на експертите включват тестване на нововъведението върху гризачи, засегнати от сърдечен пристъп. По този начин те учените възнамеряват да докажат ползата от новия метод за заздравяване и регенерация на мускулната тъкан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: