OUP: Заседналият начин на живот уврежда сърцето и кръвоносните съдове

OUP: Заседналият начин на живот уврежда сърцето и кръвоносните съдове

За това пише Oxford University Press (OUP), позовавайки се на изследване на учени от Калифорнийския университет.

Те анализирали данни от шест предишни научни статии за ефектите от физическата активност върху човешкото здраве. Ниската ежедневна активност, както и  седящата работа са свързани с повишен риск от коронарна болест на сърцето, хипертония и тромбоза.

    Физическите упражнения могат да намалят вероятността от такива заболявания. Според учените дори пет минути активност с умерен  интензитет може да е от полза за сърцето и кръвоносните съдове.

Упражнения или обикновено ходене за половин час може да ви помогне да отслабнете и да намалите нивата на кръвната захар, което заедно намалява риска от развитие на диабет.

Изследователите отбелязват, че бягането, бързото ходене или изкачването на стълби са най-ефективни за укрепване на сърдечния мускул. Тези видове дейности увеличават сърдечната честота и също така ускоряват пулса ви. По този начин органите и тъканите се насищат с кислород, кръвообращението и храненето на клетките на тялото се подобряват.

    Те също така посочват, че не е необходимо веднага да започвате интензивни тренировки. Хората, които водят пасивен начин на живот, могат да направят малки промени в живота си - да ходят повече или да започнат да работят в изправено положение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: