„Нека ви кажа истината за войната в Украйна“

„Нека ви кажа истината за войната в Украйна“ Снимка: thepersonage.com

Арнолд Шварценегер се обърна към руснаците „като стар приятел на руския народ“.

Холивудският актьор, бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер записа видеообръщение към руснаците за войната в Украйна. Видеото, наречено „Послание към руския народ“, се появи вчера следобед (17 март) в профилите на актьора в социалните мрежи.

Преди да говори за „суровата реалност“, Шварценегер разказва за дългогодишните си връзки с Русия, за трагедията на баща си, мобилизиран в хитлеристката армия, за своя герой от юношеските си години, световния шампион по вдигане на тежести от 1961 г., съветският щангист Юрий Власов.

"Силата и сърцето на руския народ винаги са ме вдъхновявали. Ето защо се надявам, че ще ми позволите да ви кажа истината за войната в Украйна", казва Шварценегер. Актьорът споделя че думите му са пропити с "искрена загриженост", но подчертава, че в тежки моменти на грешки на правителствата "не можем да мълчим".

"Украйна не е започнала тази война. Започнаха я управляващите в Кремъл. Това не е война на руския народ. Не. С тежко сърце ви казвам, че хиляди руски войници са убити. А на президента Путин ще кажа: Вие започнахте тази война, Вие водите тази война, Вие можете да спрете тази война", продължава Шварценегер.

В заключение той се обръща към хората на Русия, които излизат на антивоенни протести: „Знаем, че търпите последствията от вашата смелост. Задържат ви. Затварят ви. Бият ви. Вие сте моите нови герои.  Вие носите истинското сърце на Русия”.

Видеосъобщението на Шварценегер се появи и в неговия Telegram канал, създаден на 16 март. След като го публикува, актьорът написа съобщение на руски език: „Обичам руския народ. Ето защо трябва да ви кажа истината. Моля, гледайте и споделете".

С така изразената позиция Арнолд Шварцеегер се присъедини към редицата холивудски звезди, обявили се срещу руската агресия в Украйна. Преди няколко дни родената в Украйна Мила Кунис и съпругът й Аштън Къчър обявиха, че само за една седмица фондът им в помощ на украинските бежанци е събрал над $ 20 милиона. Съпричастието си с украинския народ изразиха Дейвид Линч, Мадона, Анджелина Джоли, Мила Йовович, Майли Сайръс, Приянка Чопра и др., а Шон Пен засне в Украйна документален филм за първите дни на руската агресия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: