Небостъргачите ще се превърнат в батерии

Небостъргачите ще се превърнат в батерии Снимка: https://pixabay.com/

Изследователи от Международния институт за приложни системни анализи разкриха нова концепция за съхранение на енергия, която може да превърне високите сгради в батерии

В своето изследване, публикувано в списание Energy, изследователите предлагат ново, базирано на гравитацията,  решение за съхранение на енергия. В него се използват асансьори и празни апартаменти в многоетажни сгради, за да се съхранява енергия.

Авторите нарекоха идеята Lift Energy Storage Technology (LIFT). Според нея енергията се натрупва заради това, че асансьорът вдига материали с висока плътност. Това е интересен вариант, тъй като асансьорите вече са монтирани във високи сгради, което означава, че няма нужда от допълнителни инвестиции.

По света работят милиони асансьори и много от тях не правят нищо за значителен период от време. Идеята е, че когато асансьорите не се използват за превоз на хора, те могат да се използват за съхранение или генериране на електричество.

Има още няколко подробности, които трябва да бъдат финализирани преди внедряването на системата. По-специално, трябва да се намери място за съхранение на тежестите, на които разчита системата, в горната част на сградата, когато е напълно заредена, и в долната част на сградата, когато е празна.

sciencedirect.com 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: