Най-високият в света дървен небостъргач ще бъде издигнат в Швейцария

Най-високият в света дървен небостъргач ще бъде издигнат  в Швейцария Снимка: https://pixabay.com/

Швейцария ще построи най-високата дървена жилищна сграда в света, за да докаже, че дървото може да се използва като алтернатива на бетона и стоманата във високи сгради

Проектът Rocket & Tigerli ще се състои от четири сгради, включително 100-метрова в швейцарския град Винтертур близо до Цюрих.

Дизайнът ще предлага модерни, висококачествени жилища с максимален приток на дневна светлина, според датската дизайнерска фирма Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL).

Фасадата ще бъде покрита с тъмночервени и жълти теракотни тухли, съчетани с прашнозелени детайли, в съответствие с червените покриви и жълтите тухли на по-старите сгради в района.

"Подхождаме към проекта с голямо чувство на смирение", казва Кристиан Алмарк, партньор и директор по дизайн в SHL. „Това е голям проект, който ще има значително въздействие върху общността в социален и естетически смисъл.“

В четирите сгради ще има жилища, както и търговски площи, бар и хотел. Очаква се да бъде завършен и готов  до 2026 г.

Проектът се присъединява към други архитектурни начинания, които искат да докажат, че дървото може да се използва като основа за високо строителство. Кулата Mjostarnet с височина 85 метра в норвежкия град Брумунддал се превърна в най-високата дървена сграда в света, когато отвори врати през 2019 г. В 18-етажната сграда се помещават апартаменти, офис площи и е подходящо наречена Wood Hotel.

vijesti.hrt.hr

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: