Как горещината влияе на поведението ни

Как горещината влияе на поведението ни Снимка: Pixabay

Раздразнителност, загуба на апетит, липса на настроение са част от симптомите.

Разпознахте ли тези симптоми, които стават все по-чести през последните дни? Имайте предвид, че температурите, които продължават да се покачват, имат своя дял за начина, по който се чувствате.

Липса на тонус

Топлината предизвиква умора. Когато е много горещо, телесната температура се повишава и на тялото се налага да изразходва енергия, за да я регулира. Това причинява умора, главоболие и понякога дори гадене.

Освен това загубата на вода и по-специално загубата на сол при изпотяването също изтощават организма. Когато се потите, загубата на тези два елемента причинява спад на кръвното налягане. Трябва да компенсирате, като смесите малко сол в бутилката си с вода. Следете постоянно да пиете малки количества вода, за да избегнете дискомфорта.

Нямате желание за спорт

При над 30 °,C не очаквайте да победите собствения си рекорд по издръжливост. В този момент нашите рефлекси не са на върха и се затрудняваме дори да вървим бързо.

Загуба на апетит

Тялото ни изисква по-малко калории заради високите температури. То избягва да влага повече усилия в ядене и храносмилане. Точно обратното се случва през зимата, когато, напротив, тялото изгаря повече калории, за да се стопли, и съответно това увеличава чувството на глад.

Раздразнителност

Високите температури влияят и на настроението ни. Ние се потим и се чувстваме неудобно, респективно ставаме нервни и се ядосваме по-лесно.

Намалено либидо

Ако завръщането на слънцето през пролетта обикновено кара хормоните да се развилнеят, то силната лятна жега може да потисне желанието за секс при някои хора. Това отново е свързано с факта, че тялото избягва активност и повече усилия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: