Kои храни да избягваме в горещото време

Kои храни да избягваме в горещото време Снимка: Pixabay

Диетолозите ни напомнят от кои храни е добре да се откажем, когато живакът в термометрите се качва.

Мазнина

Изкушавате се да си поръчате чийзбургер или пица? По-добре недейте! Когато времето е горещо, не е желателно да се приема мазна и въобще по-тлъста храна, защото тялото полага много усилия, за да я смели. А храносмилането от своя страна повишава телесната температура”, предупреждава диетоложката Сара Шено.

Червено месо

Ако в жегите ви споходи мисълта за добре опечена пържола, бифтек алангле или пък барбекю с приятели, диетолозите отново ще ви обезсърчат. Причината е същата като при мазните храни – тези ястия ще повишат температурата на тялото ви и ще ви накарат да се почувствате неразположени. Насочете се по-скоро към бялото месо или рибата.

Диуретични напитки

„Те ще ви принудят често до ходите до тоалетната и по този начин ще се дехидратирате", обяснява диетоложката Клое Томас. Затова намалете консумацията на чай, кафе и бира и се ограничете до водата.

Захар

Захарта осигурява ненужни калории, насърчава дехидратацията и също така е трудна за храносмилане. Дръжте по-надалеч тортите, сладкишите, газираните напитки и дори плодовите сокове. По възможност намалете и консумацията на хляб, макаронени изделия и дори на картофи, които също съдържат захари.

„Същото се отнася за алкохолните напитки, които поради диуретичния си ефект дехидратират организма - напомня Шено. - Ако настоявате да изпиете чаша алкохол, нека това да бъде чаша розе. Розето в по-голяма степен може да утоли жаждата ви и е малко по-хидратиращо в сравнение с останалите алкохолни напитки.“

На какво да наблегнем?

Яжте повече сурови или варени зеленчуци, защото те са с голямо съдържание на вода. Разбира се, студените супи, гаспачос или таратор са превъзходен начин за хидратация и едновременно с това набавяне на витамини. Винаги можете да се подкрепите и с пълнозърнест хляб, пилешки гърди или шунка. За десерт предпочитайте пресни плодове или плодови компоти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: