Най-високите температури регистрирани в историята на Северното полукълбо

Най-високите температури регистрирани в историята на Северното полукълбо Снимка: maxpixel.net

Лято 2020 е било най-горещото в историята на Северното полукълбо, по данни на Националната агенция за океанските и атмосферни изследвания на САЩ.

От проучването на американската правителствена агенция се разбира, че в периода юни-август тази година средните температури са били с 0,92 градуса по Целзий по-високи от средните за същия период на годината през XX век.

Това прави лято 2020 с най-високите средни температури, регистрирани някога, като изпреварва по този показател летата през 2019-а и 2016-а, които преди бяха най-горещите до момента в историята, заяви Националната агенция за океанските и атмосферни изследвания на САЩ в свое изявление.

Месец август е бил с особено високи температури, най-високите в историята на Северното полукълбо. Средните температури в тази част от света през 2020 г. са се покачвали с 1,19 градуса по Целзий над средните за същия период на годината през XX век.

В световен мащаб най-високите температури през месец август в историята са регистрирани в годините след 1998-а. Пет от тези години са в периода 2015-2019 г.”, допълва американската правителствена агенция.

Учените очакват 2020 г. да се нареди сред 5-те най-горещи години в историята, след като Европа, Азия и Карибският регион регистрират най-високите си средни температури, измервани някога в периода януари-август.

Националната агенция за окенските и атмосферни изследвания на САЩ допълва, че ледената покривка в Арктика през месец август 2020-а е била третата най-малка като размер регистрирана някога, намалявайки с 29,4% спрямо средния й размер за периода 1984-2010 г.

Атмосферата в региона на Арктика се е затоплила с приблизително около 3 градуса по Целзий от 1980 г. досега. Това доведе до отчитането на температурни рекорди тук през 2019-а и 2020-а”, заяви д-р Джени Търтън, изследовател от немския университет „Фридрих-Александър“. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: