Режим на тока в Калифорния, а жегите едва сега започват

Режим на тока в Калифорния, а жегите едва сега започват Снимка: Pixabay

Това са първите сериозни проблеми с електричеството в американския щат от 2001 г. насам, когато се стигна до истинска енергийна криза.

Повече от два милиона калифорнийци останаха на тъмно в продължение на четири часа в петък (14 август), което се случва за първи път от 19 години. И това бе само в петък. Проблемите продължават, като тази седмица се очаква покачване на температурите до 43 градуса по Целзий. Безмилостната топлинна вълна, връхлетяла района, накара хората масово да включват климатиците и вентилаторите си, за да се охлаждат. Оказа се обаче, че енергийната система не може да отговори на натоварването и през последните три дни зачестиха внезапните прекъсвания на тока.

Ситуацията бе обявена като аварийна от трета степен, а резервите са паднали под критичния праг. Последния път, когато това се случи, бе през 2001 г. и стотици хиляди домове и предприятия тънеха в тъмнина, цените на електроенергията се покачиха до рекордни нива и най-голямата държавна компания беше принудена да фалира.

В момента са засегнати около 750 000 домове или над 2 милиона души. При тези екстремни температури цените на електроенергията скочиха над 1000 долара за мегаватчас в петък вечерта. С изключителна жега през последните седмици се борят не само на западното крайбрежие на САЩ, но и в големи части от Европа, където за август бе прогнозирана една от най-лошите топлинни вълни през последните над 100 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: