Какво се случва с тялото ви, когато тичате в горещото време

Какво се случва с тялото ви, когато тичате в горещото време Снимка: Pixabay

Повече потене, по-малко кислород, по-голям риск от спазми – натоварването за организма е значително.

Идеалната телесна температура, както е известно, е 37 градуса. По-малко или повече от това води до проблеми. Когато тичате в горещо време, тялото започва да се охлажда в опит да възстанови оптималната си телесна температура. То се поти, за да се освободи от  излишната топлина. Така течностите в тялото намаляват, а следователно и в кръвта, оттам намалява и притокът на кислород.

Приемът на течности

Мозъкът започва да страда от недостига на кислород, като в резултат от това се появяват проблеми с концентрацията. Пулсът се ускорява и не ви достига дъх. Това води до дисфункция на мускулите, включително на сърцето, което трябва да работи повече, защото в тялото има по-малко кръв. Но ако доставим на организма достатъчно течности, нещата мигновено се подобряват, затова в никакъв случай не пренебрегвайте важността на приемането на течности.

Ако не компенсирате загубата на течности и минерални соли от тялото, като пиете вода преди, по време на и след джогинг, рискувате да си навлечете няколко проблема. „Мускулите и вътрешните ви органи няма да работят толкова добре. Тъй като водата е основният преносител на минерали (натрий, калий, магнезий и др.) в мускулите, се увеличава рискът от спазми и крампи, както и от различни мускулни увреждания”, коментира Уилям Чанкони, спортен треньор.

Бягането при над 30 градуса не се препоръчва. За предпочитане е да тренирате сутрин или вечер, но ако това не е възможно, поне си осигурете сянка. Желателно е да носите свободни дрехи в светли цветове и изработени от така наречените дишащи материали.

Важен фактор е влажността

От значение е не само външната температура, но и влажността. „Много по-трудно е да тичате при температура под 25 градуса, но с влажност 80%, отколкото при 30 градуса в съчетание със сух въздух“, твърди медикът д-р Роланд Кржентовски.

За да си осигурите добра хидратация, не забравяйте да пиете вода на малки глътки на всеки 20 минути. При този вид условия е необходимо да захраните организма с повече захар и минерални соли. „Вземете бутилка минерална вода от 1,5 литра, излейте половината вода от нея и я допълнете с гроздов сок. Накрая добавете щипка сол”, съветва Чанкони. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: