5 ключа за умно пазаруване под стрес

5 ключа за умно пазаруване под стрес Снимка: www.pixabay.com

Как да пазаруваме ефективно по време на COVID-19, а и не само
Веднага след обявяването на извънредно положение у нас, а и по света, всички се втурнаха в магазините за масово и необмислено пазаруване. Огромни опашки, тонове изкупени храни, нервни клиенти, които се запасяваха и обедняваха. Резултатът от това са множество храни, които биха могли да се развалят или повредят при съхранение. 
За да избегнем грешките в подобна необичайна за всички нас ситуация, е добре да спазваме няколко основни правила: 

1. Ревизия 

Преди да излезете на пазар, направете пълна ревизия на това, което имате в дома си към момента. Със сигурност всички имаме забравени пакети в дъното на шкафа, до които скоро не се е стигало. Е, сега е време да започнем от тях. Запишете си и отбележете сроковете на годност на наличностите. Така ще можете ефективно да ползвате продуктите, без да се налага да изхвърляте поради застоялост. 

2. План 
След като знаете с какво разполагате, помислете от какво ще имате нужда в краткосрочен и средносрочен план. Добро решение е да правите план за седмица напред. Така хем няма да ходите на пазар повече от веднъж седмично, хем винаги ще имате пресни продукти под ръка. За да направите плана си, изгответе седмично меню и предвидете продуктите и нужните количества спрямо него. Предвидете свежи плодове и зеленчуци, които са важни за добрата диета в условията на епидемия. Огледайте кои санитарни и хигиенни продукти ще са ви нужни, като тук планирането е в по-дълъг период. И последно, попитайте членовете на домакинството за конкретни нужди, които имат. По-добре да си ги набавите при ежемесечния пазар, вместо да се налага да се влиза в магазин „само за едни батерии“. 

3. Списък 
Оформете списък, с който да влезете в магазина. Така няма да пропуснете нищо, ще се движите по-бързо в магазина, изпълнявайки конкретни задачи, и няма да извършите непредвидени и излишни разходи.

4. Пазар 
Основното по време на пазаруването е да следвате списъка си. Не се поддавайте на промоциите, ако самият промо продукт не е в списъка ви. Обръщайте внимание на сроковете на годност, за да не се окаже, че влачите към вкъщи застояли продукти. Спазвайте дистанция и избирайте бързо. Вземете само това, което ви трябва. 

5. Грижа и съхранение
У дома се погрижете продуктите от магазина да са дезинфекцирани. Подредете ги така, че да гарантирате правилното им съхранение. Съхранявайте на сигурно място продуктите от вредители. Внимавайте с бобови и зърнени култури, които са податливи на гъгрици и молци. Съхранявайте ги в хладилник или фризер, за да избегнете навлизането на вредители в тях. 

Подредете и организирайте кухнята си така, че винаги да знаете от кое колко имате и докога е годно. Използвайте с приоритет свежите плодове и заленчуци и се отървете от залежалите стоки. Хранете се и пазарувайте разумно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: