Норвежки стартъп превръща сухите пустини в плодородна почва за седем часа

Норвежки стартъп превръща сухите пустини в плодородна почва за седем часа Снимка: esoreiter.ru

Норвежкият стартъп Desert Control демонстрира нов начин за борба с пустините, който покрива пясъка с течна наноглина (LNC) и го превръща в почва за броени часове.

Течната наноглина, изобретена в началото на 2000-те години от норвежкия учен Кристиан Олсен, е основният секрет на изненадващите постижения на Desert Control. 

Течната наноглина звучи сложно като понятие, но тя е направена единствено от вода и глина. Секретът на компанията се крие в способността да превръща гъстата глина в течност, която след това се пръска върху пясъка, прониквайки през горния слой до няколко десетки сантиметра. 

Глината се свързва с пясъчните частици и образува влагозадържаща почва. Макар и не толкова плодородна като чернозема, тя може да поддържа живота на растенията.

В момента Desert Control е насочен към ОАЕ, които внасят около 90 % от хранителните продукти, тъй като в условията на пустинята е много трудно да се отглежда каквото и да било. 

CNN съобщава, че разходите за обработка на пясъка с такава наноглина варират от $ 2 до $ 5 на квадратен метър, което не е никак евтино, като се имат предвид огромните площи, които трябва да бъдат третирани с течната наноглина. Desert Control планира обаче да разработи инсталации, способни да произвеждат големи количества течна наноглина, което значително ще намали цената.

Тъй като 12 милиона хектара плодородна земя се губят всяка година в резултат на образуването на пустини, решението на Desert Control звучи като истинско чудо. Възможността само за седем часа пясъкът да се превърне в почва, поддържаща растенията, звучи нереалистично, но практиката показва, че този метод работи.

Според данни на Desert Control, ефектът на течната наноглина се запазва около пет години, след което изкуствено създадената почва се нуждае от ново подхранване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: