Опасни ли са образците от марсианска почва, които ще бъдат доставени на Земята

Опасни ли са образците от марсианска почва, които ще бъдат доставени на Земята Снимка: wikipedia.org

От Марс на Земята ще доставят проби от почвата: НАСА заяви, че те могат да бъдат опасни

Мисията на НАСА за доставка на проби от Марс има за цел да пренесе 30 проби от скали, почви и атмосферни проби на Земята.

Сега всички проби се събират от марсохода Perseverance. Целта е да се открият признаци на живот, който е обитавал тук, както и да се узнае повече за Червената планета, преди хората да я посетят.

Вестник Philadelphia Inquirer се обърна към лабораторията за реактивно движение на НАСА с няколко въпроса. В един от тях представителите уточниха дали е възможно по някакъв начин да се направи предварителен тест, за да се гарантира безопасността на пробите, преди те да бъдат върнати на Земята.

НАСА отговори, че ако съществува тест, те щяха да го проведат. При това, дори и най-добрите тестове дават недостатъчно данни. Във всеки случай е необходимо да се извърши поредица от проверки, за да се демонстрира безопасността. Във ведомството обърнаха внимание на факта, че те се отнасят към пробите с изключителна предпазливост – все едно, че не са безопасни, докато не се докаже обратното.

Доказано е, че атмосферата на Марс е негостоприемна и това промени мнението на НАСА за това, е възможно ли е да се замърси планетата. Според тях екстремните условия на Марс наистина намаляват вероятността на повърхността му да има живот.

"Марсиански метеорити непрекъснато падат на Земята, този факт говори за това, че няма от какво да се притесняваме. Ние обаче не знаем със сигурност и затова ще вземем всички предпазни мерки и ще съхраняваме марсианските материали, докато не докажем, че са безопасни", заявиха в НАСА.

Ще бъде изградено специално помещение за съхранение на пробите, които са признати за безопасни. Това ще бъде направено или след стерилизация, или след голям брой тестове, които са доказали тяхната безопасност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: