Невиждана инфлация в Европейския съюз

Невиждана инфлация в Европейския съюз Снимка: https://pixabay.com/

Инфлацията във Франция ще продължи да расте през следващите месеци, според оценки на местната статистическа служба (INSEE)

През първото тримесечие на тази година покупателната способност на жителите на страната намалява с 1,5%, а през второто - с още 0,5%. До края на юни инфлацията  ще бъде 5,4%.

И това е доста по-добре, отколкото в повечето страни от ЕС, благодарение на факта, че френските власти взеха мерки за ограничаване на растежа на тарифите за газ и за електроенергия, а също така предоставиха на шофьорите отстъпка за гориво, в противен случай инфлацията би надхвърлила 7% .

Последиците от пандемията и украинската криза засегнаха сериозно ситуацията във всички страни от Европейския съюз.

Най-високо покачване на инфлацията е регистрирано в Естония, където тя достигна 19%, главно поради рязкото покачване на цените на електроенергията. Подобна картина се наблюдава и в другите две балтийски републики.

В Европейския съюз цените на зърното и растителните масла също се повишиха значително, тъй като Русия и Украйна бяха основните доставчици на тези продукти. Но основният фактор за рекордното ниво на инфлация беше ръстът на разходите за гориво и енергия, който се увеличи с 38%.

В случай на пълно ембарго върху доставките на петрол и газ от Русия, ЕС ще трябва да търси алтернативни източници, което според експерти ще доведе до по-нататъшно повишаване на цените на тези суровини и ще се превърне в поредното сериозно изпитание за икономиката на ЕС, отбелязва Euronews.

Междувременно китайските власти се стремят напълно да изкоренят коронавируса в страната и не облекчават строгите ограничителни мерки, които са в сила в страната. Това води до спиране на предприятията, прекъсване на веригите за доставки и влошаване на показателите на глобалната икономика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: