Eмблематичен портрет на Мерилин Монро бе продаден за $195 милиона

Eмблематичен портрет на Мерилин Монро бе продаден за $195 милиона

Известната творба на Анди Уорхол, позната от милиони реплики, стана най-скъпо продаденото произведение, създадено през ХХ век и най-скъпо продадената творба на американското изобразително изкуство.

Син на словашки емигранти, Уорхол прави блестяща кариера като илюстратор и живописец и е смятан за най-силната фигура в стила поп-арт, отбелязал разцвета си през втората половина на миналия век. 

Художникът рисува цикъл портрети на Мерилин Монро по известна нейна снимка през лятото на 1964 г. Продадената картина, наречена „Shot Sage Blue Marilyn” е част от тази серия. Продажбата ѝ на вчерашния търг на аукционната къща Christie's се приема от ценителите като знак за край на застоя в пазара на изобразителното изкуство, причинен от пандемията.

С крайна цена от $195 милиона, портретът на Мерили Монро счупи рекорда за продажба на изобразително изкуство през нашия век, който държеше Пабло Пикасо, с картината му от 1955 „LesFemmesd'Alger”, продадена през 2015 за $ 179 милиона.

Продажбата на „Shot Sage Blue Marilyn” надмина и най-висока цена за американска живопис, платена за картина на Жан-Мишел Баския – приятел и съперник на Анди Уорхол. Негово платно от 1982 г., изобразяващо череп, се продаде през 2017 г. за $ 110.5 милиона. 

Преди търга на Christie's експерти по изобразително изкуство нарекоха портрета на Мерилин Монро „творба с ненамаляваща визуална сила и през новото хилядолетие”. Bloomberg съобщи, че новият собственик на култовото изображение е американският търговец на изкуство Лари Гагосян, притежател на верига художествени галерии.

Според Christie's всички приходи от продажбата ще отидат за швейцарската фондация „Томас и Дорис Аман”, която работи за създаване на здравни и образователни програми за деца по целия свят.

Коментирайки творбата, председателят на фондацията Джордж Фрай, казва през New York Times:  „Жената Мерилин си отиде, ужасните обстоятелства около нейния живот и смърт са забравени. Всичко, което остава, е загадъчната усмивка, която я свързва с друга мистериозна усмивка в изкуството – тази на на Мона Лиза".

Според Йохана Флаум, ръководител на отдела за следвоенно и съвременно изкуство на Christie’s, картината е „меко казано шедьовър, абсолютен връх на поп-арта”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: