Променената Москва

Променената Москва Снимка: The Moscow Times

Култовият шлагер „Я шагаю по Москве” от едноименния съветски филм от 60-те години на миналия век беше първата лястовичка на отварянето на СССР към света.

С разпадането на Съветския съюз и бързото икономическо развитие в последните 20 години, жизненият стандарт на руснаците започна да се определя и от достъпа до най-добрите световни постижения във всеки аспект на живота. 

Днес Москва е различна, като че ли готова отново да се изолира, а Кремъл твърди, че руснаците подкрепят "специалната военна операция" в Украйна и в  Русия на пръв поглед животът продължава нормално, отбелязва The Moscow Times.

Но санкциите, наложени на Русия, доведоха до нова ера на изолация и руското общество се сблъсква със сериозни промени. В началото на април годишната инфлация достигна 18,7%, с най-тежко изражение в храните, а перспективата е да скочи до 23,7%, най-високото ниво от 1999 г. Много от любимите места за срещи и пазаруване са затворени, цените стават все по-недостъпни, а средната заплата, която преди месеци изглеждаше прилично, вече не гарантира нормален живот дори сред престижните професии.

„Не е възможно да оцелея със заплатата си. Но най-трудното е да живееш в общество, в което хората не искат да знаят какво се случва около тях. Всички се тревожат за ипотеките и кредитите си и не се интересуват какво става в Украйна, а там, е ужасно", казва пред ВВС руска лекарка.

Буквата Z е окичила много сгради в Москва, фасадите на театри, кина, държавни структури, обществен транспорт. Медиите са блокирани или закрити, с изключение на официалните и тези, които подкрепят режима. 

Данните на Руския център за стратегически изследвания показват, че поне два милиона работни места са сериозно застрашени, около 200 000 от тях – в Москва. От февруари работата си са загубили около 50 000 руснаци, други 98 000 са в принудителен отпуск. Както инфлацията, и безработицата, особено сред младите руснаци, уверено се е устремила към най-високите нива след разпада на Съветския съюз, предричайки недоимък и опасно безделие с всичките му опасни последствия.

Half of Unemployed Russians Below 34 Years - The Moscow Times
Снимка - The Moscow Times

Руският лидер на няколко пъти предупреди, че Русия е изправена пред икономически проблеми, но увери руснаците, че ситуацията е преодолима чрез увеличаване на вътрешното потребление и с отваряне на нови експортни пазари.

На този фон военнослужещите от резерва се опитват да избегнат мобилизация. Опожарени са пет регистрационни пункта за донаборници, включително един в Московска област, докато пролетната сесия за набиране на военнослужещи за редовна едногодишна служба трябваше да генерира до 15 юли новобранска войска от 134 500 млади войници. 

Хиляди руснаци избират да емигрират и в условията на санкциите, Тбилиси, Ереван и Алмати се превърнаха в малки руски колонии, а Турция остава един от най-сигурните начини за пътуване по света. Най-мащабно е изтичането на млади IT-специалисти, за които предлаганите в Русия бонуси не са атрактивни в условията на научна и техническа изолация. 

Едно от вече незаменимите средства за съвременна комуникация – мобилните услуги, също са застрашени с изтеглянето на Nokia и Ericsson, които обслужваха руския комуникационен ефир. Китайският Huawei вече обяви, че ще ги последва, а затрудненията в Wi-Fi мрежата вече се усещат дори в Москва.

Ограниченията на гражданските свободи растат, съдебните санкции срещу несъгласните - също. Тревогата за утрешния ден тихо обхваща руското общество и волният шлагер „Я шагаю по Москве” все повече се отдалечава назад в мирновременното минало на една Русия, отворена към Европа и света. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: