Опасният блясък на диамантите

Опасният блясък на диамантите Снимка: greydynamics.com

Ботсвана, най-интригуващата икономика на африканския континент, може би е на ръба на катастрофа, след десетилетия икономически растеж.

Една от 20-те най-бедни нации през 1966 г., през първото десетилетие на нашия век Ботсвана вече е сред най-развитите страни, с годишни темпове на растеж средно 10% - 12%, надминавайки дори Китай. Икономическият ѝ модел бе обявен за чудо, но напоследък опасенията са, че това е просто мираж, пише larazon.es. 

Ботсвана е държава с 2 милиона жители, която познаваме от любимите на поколения зрители филми „Боговете сигурно са полудели”. Тук е пустинята Калахари, бушменските племена, невероятната делта на р. Окаванго, горещите савани – любимият африкански пейзаж на киното. Затова не е изненада, че по-голямата част от приходите на страната идва от туризма, стимулиран от няколко последователни правителства на Демократическата партия. 

Този нарастващ интерес към туризма отразява стремежа на десноцентристкото правителство, което в надпревара с времето се опитва да диверсифицира „диамантената” икономика на страната. Производството на диаманти през 2020 г. сформира 87% от износа на Ботсвана и 40% от нейния БВП, което очервата страната като най-голям износител на диаманти в света. 

За разлика от други африкански държави, в Ботсвана тази индустрия се контролира от държавата. Добивът и обработката на диамантите се извършват съвместно с чуждестранни компании, които никога не притежават повече от 50% от бизнеса. Това е необичаен модел за Африка, където страните обикновено възлагат всички подобни дейности на чуждестранни компании, а правителствата просто събират своя дял от данъци. 

Този модел всъщност доведе и „африканското чудо” - Ботсвана има държавен дълг в размер на 19,4% от БВП, едва 2%, инфлация, индекс на търпимост към корупцията, по-нисък от този в Гърция или Чешката република и значителни валутни резерви. Страната системно инвестира в подобряване на инфраструктура и до момента не е преживявала преврати или етнически конфликти.

Частна болница в столицата Габороне, снимка - localbotswana.com            

Но не всичко, което блести, е диамант. Ботсвана е изправена пред сериозни трудности, които може доведат до икономически застой страната, която показа на света как африканска държава може се управлява добре без външна намеса. 

Основният проблем е абсолютната зависимост на страната от диамантената промишленост и свободния пазар на диамантите, каквито впрочем са рисковете пред всяка икономики, базирани на добив и експорт на един единствен продукт. 

Заедно с това, правителството изглежда пренебрегва условията на труд и злополуките в диамантените мини и признаците за недоволство са налице. Едно затваряне на диамантена мина пред 2021 г. показа, че ако диамантените находища в Ботсвана изчезнат, икономиката на страната ще рухне за седмици, а в социалното неравенство ще зейне огромна пропаст.

Неотстраним проблем е вирусът ХИВ. Въпреки икономическия растеж и здравната политика на правителството, епидемията засяга всички социални класи, а Ботсвана е третата в света по разпространение на СПИН сред възрастни, след Свазиленд и Лесото. През последните десетилетия здравните услуги и информационните кампании се увеличиха, но борбата между Ботсвана и вируса ХИВ далеч още не е приключила.

През 2020 г. икономиката на Ботсвана за първи път отбеляза отрицателен ръст на БВП (- 8,5%), главно заради намаляването на туризма по време на пандемията. Това трябваше да събуди правителството и да му внуши неизбежността на дилемата „обнови се или умри“. 

С икономика предимно в сектора на услугите, където е заето 70% от населението, Ботсвана е на кръстопът, който ще определи съдбата й през следващите десетилетия. Как ще реформира икономиката си не е ясно. Ясно е само, че трябва да се измъкне от миража на богатството, което предлагат диамантите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: