Потребителите на смартфони ще имат безплатен постоянен достъп до сателитни снимки

Потребителите на смартфони ще имат безплатен постоянен достъп до сателитни снимки Снимка: ferra.ru

Не става дума за Google Maps

Китайски учени обещават да предоставят на потребителите на смартфони почти мигновен достъп до току що направени изображения от космически спътници. Хората ще могат да получават снимките на Земята със забавяне не повече от 10 минути.

Това съобщава South China Morning Post.

През юли 2022 г. Китай възнамерява да пусне сателита Luojia-3 01, за да тества нова технология, която ще позволи получаването на нови космически изображения директно на смартфона. Сега такава възможност имат само високопоставени лица от водещите страни, но китайските учени уверяват, че скоро данните от спътниците ще бъдат достъпни за всички напълно безплатно.

На Luojia-3 01 е монтиран мощен телескоп, който ще позволи да се определи марката на автомобила от височина 500 километра. Освен това сателитът има висока скорост на предаване на данни и може да се конкурира с някои комуникационни спътници. Китайският апарат ще може с висока точност да предоставя и данни от GPS и BeiDou - китайската сателитна система за навигация.

След като направят снимка, повечето сегашни сателити компресират данните, като ги съхраняват на твърдия диск. След това трябва да се изчака, докато апаратът прелети над наземната станция, за да предаде информацията на Земята. След това данните се разопаковат, обработват и анализират от мощни компютри. Всичко това отнема в най-добрия случай часове.

Luojia-3 01 обаче извършва по-голямата част от обработката самостоятелно, използвайки невронни мрежи. Също така, китайският апарат не трябва да се намира над наземна станция, за да предава данни на планетата. Вместо това, информацията се предава на най-близкия китайски комуникационен спътник, използвайки Ка-диапазона на честотите - същият, който използват спътниците Starlink на SpaceX.

Благодарение на това всеки желаещ ще може да получи нова снимка на планетата от Космоса. Китайските учени разчитат, че подобна услуга може да помогне на учени, журналисти и обикновени хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: