През 2024 г. даже евтините смартфони ще получат вграден изкуствен интелект

През 2024 г. даже евтините смартфони ще получат вграден изкуствен интелект

Това ще стане възможно благодарение на нов мобилен процесор

През следващата година светът на смартфоните ще преживее истинска революция: дори евтините модели ще бъдат оборудвани с вграден изкуствен интелект (ИИ), съобщава T3.

Това ще стане възможно благодарение на новия мобилен процесор Snapdragon 7 Gen 3, който обещава значително да подобри възможностите на средния клас устройства.

SamsungSnapdragon 7 Gen 3, приемник на Snapdragon 7 Gen2, вече привлече вниманието на производители като Xiaomi, Real me, Oppa и Motorola. Honor и Vivo също планират да използват новия чип, докато Samsung вероятно ще остане верен на своите Exynos чипове от средния клас.

Основният акцент в новия SoC е върху изкуствения интелект. Той обещава до 60% по-бърза работа на ИИ за всеки изразходван ват енергия.

Това означава по-плавна работа на такива функции, като Sensing Hub от Qualcomm, които могат да открият присъствието на потребителя наблизо и да реагират на гласови команди. Най-голямо внимание обаче привличат подобренията в областта на фотографията, където ИИ вече се използва активно за изчислителна фотография.

Подобреният ИИ обещава значително по-добър автофокус и управление на цвета, което, макар и да не звучи гръмко, ще бъде осезаемо при ежедневна употреба.

Освен това, новият чипсет обещава подобрена енергийна ефективност, което ще има положителен ефект върху живота на батерията, както и подобрените възможности на 5G и камерата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: