SpaceX на Мъск стартира сателити, които ще се свързват директно със смартфоните

SpaceX на Мъск стартира сателити, които ще се свързват директно със смартфоните

Първата партида сателити вече е изстреляна

Компанията SpaceX започна новата година с размах, като пусна първата партида сателити Starlink, предназначени за директна връзка със смартфони. Шест от 21-те спътника, изстреляни на 2 януари, съдържат технология, способна да осигури клетъчна свързаност на повечето устройства с поддръжка на 4G в радиуса на действие, съобщава SpaceNews.

Това е стъпка към реализирането на концепцията на SpaceX за осигуряване на глобален достъп до интернет, независимо от местоположението на ползвателя. Тази година в партньорство с клетъчни оператори ще стартира функцията за изпращане на текстови съобщения, а през 2025 г. - гласова комуникация и предаване на данни.

Първият опит за директна връзка със смартфон ще използва спектъра на клетъчна връзка на T-Mobilе в САЩ, както и партньорства в други страни, като Австралия, Канада и Япония. За да сведе до минимум опасенията на астрономите относно светлинното замърсяване, SpaceX планира да намали размера на бъдещите спътници за "директна връзка с клетъчните телефони", основавайки се на отзиви от астрономическите общности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: