Жертви на сексуално насилие в католическата църква на Франция са станали 330 хил. деца

Жертви на сексуално насилие в католическата църква на Франция са станали 330 хил. деца Снимка: pirinpress.com

330 хиляди непълнолетни са станали жертви на сексуално насилие в лоното на католическата църква във Франция и в църковните кръгове през последните 70 години.

До такова заключение стигна независима комисия след 2,5 години усърдна работа с потърпевшите и свидетелите, изучавайки църковните, съдебните, полицейските и вестникарските архиви, започвайки от 50-те години на миналия век. На горещата линия са получени повече от 6,5 хиляди обаждания от предполагаеми жертви или свидетели, съобщава Еuronews.

"Като цяло насилието над непълнолетни от страна на католическата църква представлява 4% от общия брой случаи на сексуално насилие във Франция, включително само свещеници и духовници, и 6%, включително (католически) миряни", казва Жан-Марк Сове, ръководител на независимата комисия.

В публикувания от Комисията доклад от 2500 страници се посочват близо 3 000 педофили - две трети от които свещеници, служили в периода между 1950 г и 2020 г. Повече от 2 десетки дела, които все още могат да бъдат разследвани, са били предадени на прокуратурата.

"Вие, членовете на Комисията, се връщате от ада. Проучихте най-мрачните и отвратителни подробности, които могат да доведат до невроза. Вие разследвахте най-порочните, неприемливи, отвратителни кътчета на човешката душа", казва Франсоа Дево, една от жертвите, съосновател на Асоциацията "Свободно слово".

Римският папа Франциск се е заел сериозно с решаването на подронващия авторитета на католическата църква проблем още преди няколко години.

През юни 2016 г. той опрости процедурата за оставката на епископите за игнориране на случаите на педофилия. А през май 2019 г. публикува новаторски църковен закон, задължаващ всички католически свещеници и монахини по света да докладват на църковните власти за сексуално насилие и укриване на виновни свещенослужители от страна на техните началници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: