Владо Димов с благотворителен концерт в подкрепа на Синята църква в с. Голема Раковица

Владо Димов с благотворителен концерт в подкрепа на Синята църква в с. Голема Раковица Снимка: Facebook

Жителите и общината от години се опитват да съберат средства за реставрирането на една от най-старите църкви у нас

Изпълнителят Владо Димов организира благотворителен концерт в помощ на една от най-старите църкви у нас – храм „Св. Николай“, по известен като Синята църква, в с. Голема Раковица, Община Елин Пелин. 

Църквата е строена през 1857 г. - преди повече от 160 години. Преживяла е Априлското въстание, когато селото е опожарено. Тогава храмът е бил превърнат в конюшня, по-късно пален, но не е изгорял. Преживява и бомбардировките по време на Втората световна война. В двора на църквата "Свети Николай" се намира музей "Килийно училище“. Днес храмът е паметник на културата с местно значение заради уникалния си иконостас.

Жителите и общината от години се опитват да съберат средства за нейното реставриране. В тази кауза днес се включва и кадифеният глас на българската поп музика, който се е доказал с благотворителните си прояви през годините. „Иска ми се това да е кауза с име – „Бъдеще за миналото“, защото там е паметта, там е историята, там са корените и е нехуманно да ги оставяме на произвола на времето, когато можем да бъдем единни и да изградим мост между миналото и бъдещето“, споделя певецът. 

Според него светът един ден ще бъде пълен с лъскави и футуристични сгради, а тези свещени места ще събуждат у хората този интерес, който днес предизвиква откритието на фосили от динозаври.

Концертът ще се проведе на 12 април от 18.30 ч на площад „Независимост“, гр. Елин Пелин. Той се реализира със съдействието на Община Елин Пелин и с подкрепата на Национален фонд култура. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: