В Германия изкуствен интелект изнесе проповед в църква вместо пастора

В Германия изкуствен интелект изнесе проповед в църква вместо пастора Снимка: "Комсомольская правда"

Изкуствен интелект за първи път съчинява проповед за църквата

В какви ли не области вече се използват станалите ултрамодерни напоследък чат ботове с изкуствен интелект (ИИ).

Днес ИИ той рисува, дава отговори на въпроси, генерира изображения, а за някого той се превръща и в единствен приятел, съветник и дори виртуален партньор в живота.

Духовните личности също, както се оказва, се вглеждат внимателно в ИИ. В Германия дори се стигна до практическото му приложение в църквата: в лутеранския храм Св. Павел в баварския град Фюрст изкуственият интелект ChatGP прочете проповед, съставена от самия него, съобщава Associated Press.

40-минутната служба, която включва и религиозни песнопения и молитви, се провежда под ръководството на австрийския философ и богослов Йонас Зимерлайн.

"Аз измислих всичко това, но по-скоро го съпровождах, тъй като 98% идваха от машината", разказва той.

Подобна църковна служба предизвика невероятен интерес  - хората образуват дълга опашка час преди тя да започне. Службата се провежда в рамките на събитията на протестантския конгрес, който се организира в Германия на всеки две години и в който традиционно участват десетки хиляди вярващи.

Част от енориашите възприемат "изкуствената" проповед с ентусиазъм. Но има и много хора, които реагират критично и дори отказват да произнесат "амин" на нужните места. Както казва една жена от онези, които не харесват подобна проповед, "в нея нямаше нито сърце, нито душа".

Зимерлайн признава, че няма реално взаимодействие между чат бота и вярващите - ИИ няма такава незабавна реакция, например на смеха или неодобрителните възгласи на енориашите, които духовникът има. Също така, според учения, "пасторът познава енорията си, той живее в нея, кръщава, жени, погребва нейните членове, познава всеки един от тях лично, а ИИ не притежава такива знания".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: