При топенето на ледници в Норвегия откриха стрели на възраст 1700 години

При топенето на ледници в Норвегия откриха стрели на възраст 1700 години Снимка: new-science.ru

В резултат на глобалното затопляне изпод ледовете изплуват и други древни артефакти

Екип от археолози съобщи за разкопките на няколко "скривалища", направени преди повече от 1700 години от ловци на елени в Норвегия. Топенето на леда позволи и откриването на няколко върха на стрели и пръчки за отблъскване на животни.

За това съобщава порталът new-science.ru

Ако искате да убиете северен елен с лък и стрели, трябва да се приближите възможно най-близо до него. В планините Сандгровскарет в Западна Норвегия обаче ловците няма къде да се скрият. Затова е трябвало да си построят "скривалища". Около 40 от тях (скални стени с формата на полукръг, зад които може да се застане) са открити от археолози преди четири години.

                                                              Снимка: Едно от каменните скривалища, открито от археолозите

Археологическият екип открива и пет стрели, три от които са датирани между 300 и 600 година от нашата ера. Другите две стрели вероятно датират от първото хилядолетие пр.н. е.

Изследователите откриват няколко десетки парченца от еленов рог и кости, както и 32 пръчки за плашене (датиращи от 200-1000 г. н.е., железен век), които вероятно са се използвали за насочване на животните към стрелците с лъкове. Някои от пръчките са подредени вица ред, сочейки към мястото, където някога се е намирала своеобразна психологическа ограда за елени.

Пръчките са с дължина около метър и в горната част на всяка има малък подвижен предмет, който прилича на тънъко дървено флагче, което се задвижва от вятъра. В зависимост от времето, вятъра и местоположението на елените, ловците забивали тези пръчки в ледената земя, така че елените, уплашени от шума, да се движат в обратна посока, към каменните скривалища.

"Тези ловци, най-вероятно са се криели зад тези каменни стени, за да бъдат невидими и да остават в обсега близо до елените", обяснява Ларс Пило, археолог от Департамента за културното наследство към Съвета на окръг Инландет, Норвегия. "Когато животните се приближавали на разстояние десет или двадесет метра, ловците излизали от скривалищата и започвали да стрелят с лъкове и стрели по елените."

По това време жителите на района живеят в малки селища в долините. Някои от тях се изкачват в планината, до 1900 метра височина, за да ловуват.

В продължение на години Пила и неговият екип претърсват планините на Западна Норвегия в търсене на артефакти, появяващи се в резултат от топенето на ледниците. Този конкретен обект е открит през 2013 г., а първите разкопки са извършени през 2018 г. Изследователите планират да продължат търсенето, като изследват близките планини.

Очевидно обаче това не е първият случай, когато топенето на ледовете позволява откриването на древни артефакти. През 2011 г. е открит проход, използван от викингите преди повече от 1000 години. По това време екипът се натъква на невероятно добре запазена вълнена туника, носена преди около 1600 години.

През 2020 г. екип от археолози също така съобщи за откриването на стотици кости, еленови рога и десетки стрели в планините Йотунхаймен, Норвегия, което е свързано с глобалното затопляне.

Съвсем наскоро, седем години след откриването на ска за пързаляне в леда на Дигерварден, екипът се натъва и на втора ска, събирайки по този начин най-стария чифт ски, намерен някога.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: