Граничен спор между Италия и Швейцария заради топенето на ледниците

Граничен спор между Италия и Швейцария заради топенето на ледниците Снимка: omgbulletin.com

Глобалното затопляне свива алпийските ледници, те се изместват, придвижвайки със себе си и туристически обекти.

Две трети от италианска алпийска хижа практически вече се намират в Швейцария, съобщава швейцарската обществена телевизия RTS. Границата между двете държави върви по вододела, маркиран от ледника Теодул, който обаче е загубил почти една четвърт от масата си в периода 1973 – 2010, отбелязва swissinfo.ch. Под оттеглилите се ледове остава скалист терен, а вододелът се измества, „примъквайки” на север и стотина метра от граничната линия между двете страни.

Това принуди Швейцария и Италия да преначертаят малък участък от границата си. Двете страни водят интензивни дипломатически преговори вече три години, уточнявайки включително мястото на граничната хижа и близък заслон на 3 457 м височина, които предлагат настаняване и храна на скиорите в района.

Според специалисти от Федералната служба по топография (Swisstopo), подобни корекции са чести и обикновено се решават реципрочно, чрез сравняване на проучванията, извършени от екипи на двете страни, без политическа намеса. Открилата се под оттеглящия се ледник земя обикновено се смята за по-малко ценна от ледниковата повърхност. Но наличието на сграда - хижата - придава „икономическа стойност“ на терена, казват експертите.

Стратегическата позиция на хижата предизвиква голям интерес, съобщава RTS. Сградата се намира на кръстопътя към пистите на Цермат и Червиния, една от най-големите ски зони в света. Районът е и обект на мащабен проект за модернизация, който предвижда кабинков лифт между Швейцария и Италия.

Според компромис, предложен през 2021 г., хижата ще остане италианска, като Италия предлага в замяна малка територия, която би заинтересувала Швейцария за бъдещ туристичеки проект. Подробностите все още остават в тайна, тъй като  този план изчаква одобрението на държавните власти на двете страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: