НАСА: 50% от ледниците на Земята ще изчезнат до 2100 г.

НАСА: 50% от ледниците на Земята ще изчезнат до 2100 г. Снимка: unsplash.com

Учени установиха, че половината ледници на Земята ще се стопят при затопляне от 1,5 °C

Американски учени от университета Карнеги Мелън в Питсбърг оцениха перспективите за топенето на ледниците на Земята поради изменението на климата. Според техните данни при затопляне с 1,5°C до 2100 г. планините на нашата планета ще загубят половината от снежните си шапки. Резултатите от изследването са публикувани на сайта на НАСА.

Екип от изследователи анализира за първи път възможните състояния на 215 000 ледника, използвайки нови сателитни данни от орбиталните апарати Terra, USGS-NASA Landsat 8 и Sentinel.

Увеличаването на средната температура на Земята с 1,5°C над прединдустриалните нива е важен праг, определен от Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Преди това се смяташе, че затоплянето до тази граница няма да има катастрофални последици за планетата и нейните жители.

Според автора на научната работа Дейвид Рунс, до началото на следващия век всички ледници в Централна Европа, както и в Западна Канада и САЩ (включително Аляска) могат да се стопят. Това ще доведе до повишаване на морското равнище с девет сантиметра.

Проучването е установило, че при затопляне от 4°C,  80% от световните ледници ще се стопят и морското равнище ще се повиши с 15 сантиметра.

Независимо от повишаването на температурите, ледниците ще понесат тежки загуби. Това е неизбежно“, заяви Дейвид Рунс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: