Кога хората са започнали да използват отровни стрели за ловуване?

Кога хората са започнали да използват отровни стрели за ловуване? Снимка: https://pixabay.com/bg

Преди хиляди години нашите далечни предци са оцелели благодарение на лова на животни. Първоначално те атакували плячката от близко разстояние, но преди около 48 000 години открили стрелбата с лък. Като островръх накрайник на стрелите използвали заострени камъни и кости - важното било те да се забият в телата на животните възможно най-дълбоко. 
 

Минало време и примитивните хора разбрали, че върховете на стрелите могат да бъдат третирани с отрова от опасни насекоми и растения. Достатъчно било летящият „снаряд" само да пробие кожата, така че отровните вещества да се поемат в кръвообращението на плячката и да доведат до смъртта й. В хода на изследване останките от древни стрели учените предположили, че хората са започнали да обработват стрелите с отрова преди около 24 000 години. Това предположение обаче се оказало грешно. Резултатите от проучване, проведено от африкански археолози, доказва, че смъртоносните стрели са били изобретени много по-рано.

 

Ловът на древните хора

 

За това, преди колко години хората са изобретили отровните стрели, разказва изданието Science Alert, цитирайки научното списание Archaeological Science. Научната работа е извършена от археоложката Марлийз Ломбард (Marlize Lombard) от Университета в Йоханесбург (ЮАР). Тя изследвала свойствата на 129 стрели с костни върхове, които биха могли да са третирани с отровни вещества. Оказало се, че те не са толкова остри, колкото върховете на обикновените стрели, защото от тях се е изисквало само да пробият кожата и да пуснат отрова в кръвта на животните. Веднъж влезли в кръвоносната система, опасните вещества омаломощавали животното и то можело да бъде доубито с тояги. Понякога плячката умирала веднага.

 

След като идентифицира отличителните черти на отровните стрели, изследователката изследва 306 стрели от каменната ера. Шест от тях са открити в южноафриканската пещера Бломбос, като три от остриетата били най-малко затъпени. Предполага се, че именно те са били третирани с вещества, взети от жлезите на отровни насекоми. Според Ломбард тяхната форма и размер биха били неефективни при използването на отрова. При проучване на една от стрелите, открити в устието на южно-африканската река Клаасиес, тя открива тъмни петна, които биха могли да са оставени от отровни вещества. Тъй като възрастта на тази стрела е датирана на 60 000 години, тя предполага, че хората са се научили да правят отровни стрели по това време, т.е. - много по-рано, отколкото предполагаха други учени.

 

Африканските  племена

 

Интересно е, че отровните стрели се използват и в днешно време – например от местните племена на Африка като бушмените. Населението им е около 100 000 души, а местообитанията им са на територията на Южна Африка. Те все още ловуват и в повечето случаи мъжете са въоръжени с лък и стрели. Те третират върховете на стралите с отрова, наречена диамфотоксин, която се извлича от изсушени и смлени ларви на бръмбари от вида Diamphidia и парализира нервната система на живите организми. Смята се, че една такава отровна стрела може да събори жираф.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: